Följ mig i politiken!

torsdag 16 april 2009

Regeringens vårbudget

Sverige befinner sig i den allvarligaste ekonomiska situationen sedan andra världskriget och regeringens vårbudget kan därför inte ses som en mirakelkur som ska rädda Sverige från dessa kristider, utan mer ses som ett sätt att fortsätta upprätthålla goda offentliga finanser, säkerställa välfärdens kärna och se till att arbetslösheten inte blir bestående även efter lågkonjunkturen.

Alliansregeringen satsar därför nu 11 miljarder redan i år på att hjälpa de arbetslösa. I höstas satsades 27 miljarder och på mindre än ett år har nu regeringen gjort satsningar för de arbetslösa på upp emot 28 miljarder kronor. Detta betyder fler praktikplatser, satsningar på olika sorters utbildning och en stor satsning på de regionala strukturfonderna som kan hjälpa till att skapa nya jobb - även i kristider.

Med dessa satsningar har regeringen ingalunda vikit av från arbetslinjen, tvärtom. Och vill nu socialdemokraterna kalla dessa satsningar för passiva är dom ute på mycket tunn och hal is. Det verkar som att teamet Östros-Sahlin glömt bort att deras egna politik var mer passiv, faktiskt så passiv att bidrag var det enda som mötte den arbetslöse, den sjukskrivne eller den förtidspensionerade. Ett arbete kunde de med sin politik inte skapa. Med regeringens politik har framgångarna varit många på arbetsmarknaden. Fler har gått från utanförskap till arbete. Detta gör därför att Östro(s) kritik mer låter som när en mus piper...

Alliansregeringen har gjort mer på två år än vad den förra (s)-regeringen någonsin lyckades göra för de arbetslösa och utslagna. Men, lågkonjunkturen kommer lägligt för (s) som nu kan upprätthålla sitt gnäll om att regeringen gör för lite, för sakta och på fel sätt. Oavsett vad regeringen tar sig för så kommer (s)-sidan att använda samma robotliknande retorik.

En (s)-regering med Östros-Sahlin i spetsen hade definitivt inte lyckats bättre, snarare tvärtom...

För Kalmar kommuns del får regeringens paket inte innebära att kommunens egna arbete i att strama åt budgeten stannar av, utan att man ser regeringens åtgärder som en tålig stötfångare. (S)-majoriteten i Kalmar har en egen tung läxa att göra och de har lång väg att vandra... Inget sparat i ladorna sedan tidigare som skulle ha kunnat mildra konjunkturnedgångarna och ingen ekonomisk återhållsamhet sedan tidigare, ja de har inte gjort det lätt för sig inte. De har heller ingen bra koll på vad som egentligen behöver göras för att kunna anpassa kommunens alldeles för stora kostym till den kropp den sitter på. Istället för att ta itu med de faktiska strukturella problemen väljer (s)-majoriteten att lappa och laga, vänta och se och hoppas på det bästa medans man sitter med armarna i kors och tror att de vet hur allt är och ska vara. Johan Persson och hans gelikar bör komma ned från sina höga hästar, kavla upp ärmarna och börja jobba för kommuninvånarnas bästa. När ska de börja ta ansvar för sin bristfälliga politik?

2 kommentarer:

Unknown sa...

En liten kommentar.
De satsningar som den moderatledda regeringen gjorde i höstas var beslut som var framtagna i högkonjunktur för högkonjunktur. Nu är det lågkonjunktur och och samma medicin. Det funkar inte.

Lövgrens omloppsbana sa...

Bara lite upplysning; lågkonjunkturen började redan våren 08. Regeringen gjorde sina första satsningar mitt i brinnande kris och satsningarna hade dessa förtecken. Kul att du läser min blogg...