Följ mig i politiken!

torsdag 30 april 2009

Koppeltvång - hur, var och när?

Jag sitter som vice ordförande i Kalmars samhällsbyggnadsnämnd och vi har nu haft uppe frågan om koppeltvång till behandling. Långa utläggningar om kartor och kriterier ska hundägarna nu lära sig att lägga på minnet, är det några som vill. Jag är inte av den sortens politiker som vill göra det komplicerat för mig i onödan och i denna fråga kan man göra saken ganska så enkel.

Från den 1 maj 2008 har lagstiftningen förändrats och reglerna för att inneha och sköta en hund har blivit strängare. Syftet med lagändringen är att minska problem som beror på bristande tillsyn och skötsel av hundar. Polisen ska kunna ingripa tidigare och mer kraftfullt om någon inte sköter eller ser till sin hund ordentligt. Vid polisiära försöka att fånga in en lösspringande hund som utgör någon form av hot och då hunden inte kan infångas får den skjutas. En lantbrukare med boskap får också skjuta en hund som utgör olägenhet eller fara för boskapen, lika gäller också för en som äger och sköter skog. Den nya lagen går väldigt långt och ansvaret för hundägaren har skärpts betydligt. En hundägare som inte kan sköta sin hund och där hunden utgör en direkt fara för andra kan beläggas med djurförbud, men också riskera ett fängelsestraff i högst ett år. Lagen säger numera tydligt bland annat att "hundar ska hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter."

Utöver lagstiftningen finns det redan idag lokala ordningsstadgar för Kalmar kommun där det står hur hundägare ska ta ett större ansvar. Där står bland annat följande;
- Hundar ska hållas kopplade inom parker och planteringar
- Tikar ska under löptid hållas kopplade inom hela kommunen, dock inte inom inhägnade områden.
- Hundar får inte vistas på begravningsplatser eller på kommunens lekplatser. Under tiden 1 maj till 31 augusti får hundar inte heller vistas på allmänna badplatser.

Jag tycker nuvarande lagstiftning samt nuvarande lokala ordningsföreskrifter är fullt tillräckliga och inga stora komplicerade ändringar med en massa kartbilder och dylikt skulle behövas. Det är så här alliansgruppen i samhällsbyggnadsnämnden i Kalmar har resonerat och den enda förändringen vi föreslog var att komplettera de lokala ordningsföreskrifterna där det står att "Hundar ska hållas kopplade inom parker och planteringar." Här yrkade vi på att efter meningen lägga till följande: ", samt i anslutning till kommunens motionsslingor och motionsspår." Detta anser vi räcker mer än väl tillsammans med övriga föreskrifter och lagar i frågan om att hålla sin hund kopplad.

2 kommentarer:

Basse sa...

Karl Karlsson ska således ha sin hund kopplad när han går genom Slottsparken, men när han kommer till Larmtorget får vovven springa fritt?

Lövgrens omloppsbana sa...

Jag rekommenderar lite kvällslektyr i form av lite lagtexter när det gäller ansvar och skötsel av hund, jaktlagstiftning och nuvarande kommunala ordningsstadgar. Jag betonar lagtextens terminologi, speciellt ordet "olägenhet". Lycka till och sov gott!