Följ mig i politiken!

lördag 25 april 2009

Betalkort eller kontanter?

Nu är bankerna ute och försöker få alla att använda betalkort istället för kontanter när vi handlar. Så länge bankerna tar ut skyhöga avgifter av handlarna är det långt ifrån alla handlare som kommer att göra det möjligt med kortbetalningar och så länge bankerna tar ut en årsavgift för att man som privatperson har ett kort att kunna betala med så talar bankerna med kluvna tungor. Det är dyrt med att inneha ett kort och det är dyrt för handlarna att möjliggöra kortbetalningar, så kontanterna är fortfarande ett väldigt attraktivt alternativ.

Vi kunder gör det hela tiden enklare för bankerna med att vi betalar våra räkningar och göra alla andra bankärenden på Internet och när vi handlar betalar vi oftast med kort, de höga avgifterna till trots. Vad får vi för att vi står för denna service till bankerna? Inte lägre avgifter och inte högre sparräntor i varje fall och inte ens lägre boräntor. När riksbanken är nära nollränta tvingas vi lånekunder att ändå betala förhållandevis höga räntor, vilket gör att bankerna gör miljardvinster på riksbankens försök att öka konsumtionen. När ska bankerna ta sitt ansvar?

Jag är dessutom rädd att bankerna istället för att ta bort sina kortavgifter kommer att belägga kontanthanteringen med höga avgifter för att vi ska acceptera de avgifter vi idag betalar för att använda kort... Inte förvånande om så sker med bankernas slentriana syn på ocker...

Inga kommentarer: