Följ mig i politiken!

lördag 18 april 2009

Länge leve upphovsrätten!

En ny dag gryr. Ett nyttigt uppvaknande när domen i Pirate Baymålet föll... För alla de "vanliga" författare och musiker som vanligtvis inte gör så speciellt stora pengar på sina alster är domen väldigt viktig, i vissa fall livsavgörande. Annars pratas det nästan uteslutande om giganterna inom produktion, men även dessa har rätt till sin upphovsrätt.

Kritiker till domen så som Piratpartiet, kommunister och andra socialister verkar inte ha förstått vikten av att skilja på vad som är ditt och mitt, ingen respekt för den privata äganderätten. Jag undrar vad dessa kritiker skulle säga om någon av dem uppfinner en produkt, tar patent på den och sedan får höra om någon från t ex Kina som struntat fullständigt i patentregler och lagar och kopierat uppfinningen och börjat massproducera denna utan att ge den som uppfunnit produkten en enda spänn?! Andra jämförelser som skulle kunna göras är att grannen odlar morötter och helt plötsligt får jag för mig att jag vill ha morötter till maten ikväll så jag går helt sonika in och snor min grannes morötter. Jag undrar vad min granne skulle tycka om det?

Det är bra att man från samhällets sida nu sätter stopp för brottslingar som inte kan avgöra vad som är ditt och vad som är mitt. Respekten för den privata äganderätten är en av grundstenarna i en demokratiskt rättsstat och denna respekt måste upprätthållas oavsett om det är på nätet eller inte...

Inga kommentarer: