Följ mig i politiken!

torsdag 25 november 2010

Svag satsning på psykiatrin av de rödgröna i Kalmar län

Landstingsfullmäktiges budgetfullmäktige är inne på sin andra dag av debatterande. Alliansen föreslår en satsning på primärvårdspsykologerna med 12 nya. De rödgröna vill avslå detta och istället göra en satsning på 6 primärvårdspsykologer. Det kan tyckas lite onödigt att debattera utifrån denna marginella skillnad, men det får avgörande effekter på medborgarnas tillgänglighet till en primärvårdspsykolog.

Idag går det ca 20 000 invånare per primärvårdspsykolog. I Skåne går det 5 000. Det finns i Kalmar län idag 12 primärvårdspsykologer. En ökning med 6 skulle ge en minskning per psykolog med 5 000 och en ökning med 12 skulle innebära en minskning med hälften, dvs. 10 000. Med andra ord skulle alliansens förslag innebära en fördubblad tillgänlighet för länets medborgare.

Jag har hört att Psykologförbundet säger att Kalmar län har ett behov på 60 nya primärvårdspsykologer. Den primärvårdspsykolog jag pratade med för några dagar sedan sa att det finns ett behov av 24. Det stämmer ganska väl med hur sitationen ser ut i Skåne. Med 24 fler psykologer kommer Kalmar län ner till samma underlag som i Skåne.

Uppenbarligen anser den rödgröna majoriteten i Landstinget i Kalmar län att det räcker med 6 nya tjänster och är nöjda med det. Om de inte är nöjda med denna satsning måste man fråga sig varför man åtminstonde inte kan gå alliansens yrkande till mötes? Handlar det om att de har svårt att prioritera pengar för 12 så kan man dra slutsatsen att de heller inte har kraft nog att prioritera barn och ungas hälsa.

Det är ynkligt att de rödgröna inte kan prioritera det som är viktigt. Behovet av primärvårdspsykologer är akut och väntetiderna är enormt långa. Den psykiska ohälsan ökar dessutom för varje år som går, speciellt bland barn och ungdomar. Att i detta läge inte prioritera denna verksamhet är för mig helt ofattbart.

Inga kommentarer: