Följ mig i politiken!

torsdag 26 november 2009

Är (s) och (v) överens om sin valplattform att privatisera?

Sitter på landstingsfullmäktigemötet i Kalmar län och börjar bli mer och mer fundersam över vad socialdemokraterna egentligen vill med sina egna kongressbeslut de tog för någon månad sedan.

Ylva Johansson skriver på socialdemokraternas egna hemsida direkt efter s-kongressen att "partistyrelsen fick gehör för att det nu är dags att fokusera på kvalitet före driftsformer" ... "det bör nu stå klart att socialdemokraterna inte är ett parti som är emot valfrihet när det gäller privat eller offentlig drift".

I Dagens nyheter kunde man den 14 september läsa att socialdemokraterna inte vill ha någon lag mot att privata företag gör vinst på skol- eller vårdverksamhet" ... "vi tror inte på en lagstiftning som förbjuder vinst eller vinstuttag utan vi vill istället se högre kvalitetskrav", säger Ylva Johansson (s).

I protokollen från s-kongressen kan man om vårdbesluten bland annat läsa att "valfrihet och delaktighet ska vara självklara delar av vår välfärd. De ha ett värde i sig och ger medborgarna möjlighet att påverka kvaliteten och innehållet i välfärdstjänsterna. Olika utförare kan berika välfärden".

Ja, en moderat hade inte kunnat säga det bättre själv... En sak är dock noterbart och det är att s-kongressen tar privatiseringarna till ytterligare en nivå när de säger att privatiseringarna har ett värde i sig. Den borgerliga alliansen i Landstinget i Kalmar län skriver precis tvärtom, att en "mångfald av vårdproducenter är inget mål i sig".

Med detta kan jag konstatera att socialdemokraterna gjort en tydlig kursändring i socialdemokratisk vårdpolitik. De säger inte längre nej till privatiseringar inom den gemensamma välfärden och de kan till och med tänka sig att tillåta vinster för dessa privata vårdföretag.

Socialdemokraterna resonerar inte heller i termer om att undanta någon offentlig verksamhet i sin iver att privatisera vården, vilket gör det en smula märkligt att de nu gör en så stor sak av Västerviks sjukhus när de själva har öppnat dörren för sådana privatiseringar med vinstgivande intressen.

En fråga jag vill ställa till socialdemokraterna är när Ylva Johansson (s) säger att socialdemokraterna vill se högre kvalitetskrav för den privata verksamheten. Frågan måste då bli: Vill socialdemokraterna ställa högre krav på den privata verksamheten än på den offentliga? Borde inte kvalitetskraven ställas utifrån patienternas behov, oavsett driftsform? Vården ska väl vara behovsstyrd, eller?

Till vänsterpartiet vill jag ställa följande fråga: Hur ställer Ni er till en gemensam valplattform tillsammans med socialdemokraterna där innehållet är viljan till privat vård med vinstintressen? Jag har i detta svårt att tro att vänstern kommer att liera sig med socialdemokraterna i valplattform som handlar om sjukvården... Sprickan mellan (s) och (v) borde därmed vara ett faktum.

Inga kommentarer: