Socialförvaltningen måste visa lite mer ödmjukhet och flexibilitet i sin färd genom lagar och regelverk. Det är människor det handlar om och det är barn som kommer i kläm. Läste i tidningen om en fyra barnsmamma i Emmaboda som inte träffat sina barn på 6 månader eftersom de bor hos pappan i norrland. Hon har umgängesrätt varje lov samt 4 veckor på sommaren och tingsrätten har bestämt att föräldrarna ska hämta och lämna halvvägs, vilket blev Södertälje.
När denna mamma var arbetslös utan A-kassa betalade socialen umgängesresorna. Nu har mamman tagit tag i sin situation och försöker skapa ett bättre liv för sig och sina barn genom att studera och på så vis hoppas kunna få ett jobb och ett nytt liv. På grund av att hon nu studerar får hon inte längre hjälp från socialen varken med umgängesresor eller med att kunna leva under sommaren då inga studiemedel utbetalas. Socialen säger till denna mamma att hon skulle ha sparat varje månad ur studiemedlet på 8600 kr för att ha råd till hyra, mat och umgängesresorna ToR Emmaboda-Södertälje.
En termin är på ca 4 månader och skulle man spara 2000 kronor varje månad skulle det bli 8000 per termin. Två terminer blir 16000 kr. En student är utan studiemedel i 2 månader under sommaren och 16000 utslaget på dessa blir 8000 kr. Sparar man sedan 2000 kr varje månad av dessa blir det 4000 kr. En tågresa kostar för en student samt 4 barn med SJ Emmaboda-Södertälje skulle man kanske säkert, med nöd och näppe, klara på 4000 kr. MEN, detta skulle innebära att mamman ska klara sig på 6000 kr per månad med kåravgift, studieböcker, kopieringar, ev bussresor, hyra, mat, tv-avgift, telefon och Internet samt ev. en dator. PLUS aktiviteter, mat, bussresor och dyl. med barnen när dom är på besök. Hur i helsicke har egentligen socialförvaltningen tänkt här?!
Socialförvaltningens agerande är dessutom ytterst tveksamt gentemot barnkonventionens artiklar 2,3,5,6,9,16,18,26 och 27. Socialen i Emmaboda borde sluta vara paragrafryttare och försöka se människor och barn bakom sina tolkningar av lagar och regelverk och bli mer flexibla i sitt sätt att möta barn och vuxna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar