Vänstermajoriteten i Kalmar kommun är snabba med att slå sig själva för bröstet för allt de gjort och inget av det kan omöjligen vara dålig politik. Detta resonemang leder rakt ned i papperskorgen, liksom deras satsning för att öka bostadsbyggandet i Kalmar.
Johan Persson (s) hänger upp hela sin bostadspolitik på beslutet om att fördubbla antalet detaljplaner från 20 till 40. Det är ingen högoddsare att detta beslut inte kommer att uppfyllas. Dessutom hade Kalmar en god planberedskap redan innan detta beslut togs av de rödgröna i fullmäktige. De planer som var i rullning och de som blev färdiga förra året handlar om nära nog ett par tusen bostäder kanske fler, vilket Johan Persson verkar ha blundat för. Problemet är istället att många av de byggprojekt som skulle genererat alla dessa bostäder har lagts på is av exploatören, förmodligen på grund av den ekonomiska kris vi fortfarande känner svallvågorna av. Tittar man på hur många detaljplaner som vunnit laga kraft eller är färdigbehandlade är det 5 styck. Det är långt ifrån de 40 planer Johan Persson utlovar. Till saken hör också att de 5 miljoner de rödgröna satsar på detta löfte är långt ifrån tillräckliga. Enligt den behovsanalys vi gjorde i samhällsbyggnadsnämnden behövdes runt 18 nya tjänster till en kostnad av ca 12 miljoner kronor. De 5 miljonerna som de rödgröna satsat visade sig, med lite organisatoriska lösningar, räcka till 9 tjänster, hälften av vad behovsanalysen visade. Det betyder att en stor och krävande arbetsbelastning läggs på befintlig personal att klara detta.
Nu ska kommunen beställa detaljplaner av sig själva i ett försök att nå upp till det rödgröna löftet. Sedan ska dessa planer säljas till en exploatör. I denna röra verkar Johan Persson glömt att detaljplaner är en färskvara och som alltid måste uppstå i djup och intensiv dialog med exploatören och med medborgarna. Risken är stor att när den färdiga detaljplanen säljs kommer exploatören vilja göra förändringar och anpassa den till sina egna förutsättningar och tankar, vilket gör att stort arbete får läggas på att göra ändringar i den, vilket kan komma att kräva nya demokratiska processer och nya politiska beslut. Många skulle kalla det dubbelarbete, som också kostar pengar. För mig som vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden kan jag tycka att detta inte är en optimal lösning på bostadsbristen i Kalmar kommun.
Problemen är många, men det stora är de allt för höga byggkostnaderna, som i sin tur gör boendet dyrare, speciellt för ungdomar. Några förslag som skulle kunna göra bostadsproduktionen billigare skulle kunna vara att utlysa tävlingar bland byggbolagen om yteffektivitet, prislapp på boendekostnaden, materialval, ekologiskt och hållbart boende samt flexibla lösningar som skapar möjligheter och flexibilitet för studenter och ungdomar, barnfamiljer och äldre att bo i samma boende. Man skulle också kunna aktivt markanvisa många små markbitar och på så sätt styra från större till mindre byggherrar, vilket skulle öka konkurrensen, pressa byggkostnader och öka mångfalden i bostadsproduktionen. Jag tror också att man behöver tänka visionärt och innovativt kring både nuet och framtiden. Vi måste till exempel våga omvandla hyresrätter till både bostadsrätter och ägarlägenheter om de boende själva vill det, eller varför inte introducera helt andra bostadstyper som hyrborätter och stadsradhus? Dessutom är regeringens politik viktig med hyresgarantier för ungdomar, kreditgarantierna till byggföretagen för nyproduktion under byggtiden och stabila statsfinanser som ger lägre räntor och ökad investeringsvilja som också påverkar möjligheterna att bygga nytt.
Det viktiga är att vi i högre grad måste tillmötesgå hur människor själva vill bo och se till att vara än mer flexibla och tillmötesgående i detta arbete. Ingen som flyttar hit ska behöva vänta någon längre tid på att få det boende man önskar, gammal som ung.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar