Följ mig i politiken!

onsdag 26 maj 2010

Ensamkommande barn

Jag har precis kommit hem från ett seminarie i Kalmar om ensamkommande barn där jag redogjorde för regeringens syn och politik samtidigt som jag försökte anlägga några lokala kalmarperspektiv på frågan.

Det jag noterar var en rödklädd tant som panikartat började gasta om att migrationsminister Tobias Billström skulle vara en ulv i fårakläder och en förtäckt rasist, liksom alla mina partikamrater och jag själv... Något mer nyanserat kom inte från den extrema vänsterkanten...

Men, frågan är viktig och värd några viktiga perspektiv. Varje vecka kommer nästan 50 barn till Sverige utan sina föräldrar och det är en stor utmaning att ta hand om dessa barn som också ofta kommer från mycket svåra förhållanden. Det är därför vår gemensamma uppgift att ge barnen så goda förhållanden vi bara kan.

Andelen ensamkommande barn har i förhållande till det totala antalet asylsökande till Sverige de senaste åren ökat från 2 procent år 2005 till ca 10 procent hittills i år! Det torde stå klart att det behövs fler kommuner som tar emot dessa barn och de kommuner som redan har avtal måste rannsaka sig själva och undersöka möjligheterna att ta emot fler.

Asylgruppen från Malmö talade på detta seminarie och ansåg att Billström gör helt fel som inte ser till att göra undantag från Dublinkonventionen och skicka tillbaka barn till Malta. Saken är den att denna konvention är en förordning, vilket likställer den med inhemsk lag och några sådana undantag går inte att göra. Däremot finns det klausuler i konventionen som medger möjligheten att inte behöva skicka tillbaka till ett visst land. Snacka om att slå in öppna dörrar av Asylgruppen i Malmö... Dessutom framkom det att det fanns fler länder som inte heller skötte sina åttaganden, däribland Holland, Polen, Italien och Grekland vilket enligt asylgruppen inte heller skulle funka att skicka tillbaka barn till. Saken är den att EU-kommissionen har precis lagt fram ett förslag på en handlingsplan med ett innehåll som ligger mer i linje med hur Sverige har det idag, vilket skulle göra det omöjligt för t ex Malta att inte fullfölja sina åttaganden gentemot de ensamkommande barnen. Asylgruppen från Malmö var dåligt uppdaterade, kan jag tycka och kritiken mot Billström var obefogad...

Övriga talare på seminariet var mycket duktiga och nyanserade och det blev till slut en mycket intressant och givande kväll, en kväll med perspektiv man kommer att ta med sig. Att notera var att Sverigedemokraternas Toralf Alfsson satt på raden längst ned i lokalen och lyssnade. Finns kanske hopp för en mer nyanserad migrationspolitik även där?

Tack Kalmar kommuns medborgarkontor och NBV för en givande kväll!

Inga kommentarer: