Följ mig i politiken!

onsdag 30 juni 2010

Olovligt bygge utan byggnadsavgift

För några dagar sedan beslutade Samhällsbyggnadsnämnden i Kalmar att sänka byggnadsavgiften för ett olovligt bygge från 3 600 till 800 kronor. Alliansen reserverade sig till förmån för att inte ta ut någon byggnadsavgift alls. Många undrar kanske hur det är möjligt att föreslå 0 kronor i avgift för ett svartbygge?

Det är faktiskt inte särskilt märkligt. Det handlar om ett skärmtak på ca 19 kvm som någon byggt helt ovetandes om att man faktiskt behöver bygglov för att bygga ett skärmtak över sin altan. Enligt gällande lagstiftning har man rätt att få bygga ett skärmtak på högst 15 kvm utan bygglov, vilket gör att han byggt 4 kvm för mycket. Detta skulle förmodligen ses som en mindre avvikelse vid en bygglovsansökan.

Jag var ute och tittade på detta skärmtak och kunde konstatera följande; tomten är stor i förhållande till huset, ingen granne kan tänkas väsentligen störas av detta skärmtak med tanke på utsikt, rörelser på den egna tomten, skuggbildning e.dyl. Dessutom blir sikten genomsläpplig. Skärmtaket sticker heller inte ut som något främmande för området som sådant eller i förhållande till anslutande byggnad. Dessutom strider det inte mot gällande detaljplan. Jag hade mycket svårt att förstå hur detta skärmtak skulle kunna vara störande på något sätt. Ägaren har dessutom vid vetskapen om att bygglov behövdes också lagt in om ett sådant och fått betala den sedvanliga bygglovsavgiften.

Med dessa utgångspunkter valde allianspartierna (M, C, FP, KD) i samhällsbyggnadsnämnden att dels anse att åtgärden är olovlig och dels sätta ned byggnadsavgiften till 0 kronor, vilket också är möjligt utifrån gällande lagstiftning. Vad S, V och MP hade för motiv till att ändå ge en byggnadsavgift på 800 kronor är för mig en gåta...

/Jonas Lövgren, (M)
Vice ordförande samhällsbyggnadsnämnden

Inga kommentarer: