Följ mig i politiken!

torsdag 29 januari 2009

"pappa"

Jag gjorde ett ordentligt glädjeskutt idag på morgonen när jag stod och gjorde iordning lite gröt till min sju månader gamla son och fick höra honom uttala med en bebis tydlighet: "pappa". Nåja, det lät väl mer som "pappappaaa", men signalen är ändå tydlig - min son sa pappa och det kan till och med den stora svarta hunden intyga att så var det... Mer nöjd och glad en sådan här underbar dag är svårt att bli.

måndag 26 januari 2009

Krishjälpen till Gaza

Krisen för befolkningen i Gaza är akut och hjälpsändningar är på väg. Nu är även de ambulanser Röda Korset införskaffat till Gaza på väg. Jag tror hjälpsändningarna är väl behövda, men en sak oroar mig... Nämligen att den hjälp omvärlden nu ger människorna i Gaza faller Hamas till godo. Kanske inte att de försöker tillförskansa hjälpen för eget behov, vilket jag inte tror blir fallet, utan för att Hamas kan i propagandasyfte använda sig av hjälpsändningarna och omvärldens goodwill till att stärka sina positioner både militärt och politiskt. Detta vore förödande med tanke på den terrororganisation Hamas faktiskt är. Jag ser framför mig ett scenario där Hamas basunerar ut till befolkningen i Gaza att; "Se här! Vi har omvärldens stöd i vår kamp mot det onda Israel. Se här, vad vi har ordnat tillsammans med Israels ovänner till er favör! Se här! Hamas värnar om er med nya amulanser, mat och förnödenheter!" Sker detta är det djupt olyckligt, speciellt när nu marken börjar skaka under Hamas fötter och de börjar tappa förtroende, inte bara i övriga arabvärlden utan också bland sina egna. Hjälpsändningarna riskerar att bli det som stärker Hamas tillbaka till utgångspositionen och till fortsatt terrorstyre i Gaza. Min uppmaning blir denna: se nu till att hjälpsändningarna inte kan användas i politiskt propagandasyfte av Hamas!

fredag 23 januari 2009

Migrationsverket måste ha fel

Lollo ska utvisas. Det beslutet har nu definitivt avgjorts då Migrationsöverdomstolen sagt nej till att ta upp fallet. Jag hoppas vid min gud att Migrationsverket har fel...

Lollo är alltså född i Sverige och har bott hela sitt 17-åriga liv i Sverige och den enda föräldern hon har är sin pappa som har hotat och misshandlat henne, vilket gjort att hon fått fly från sin enda förälder hon har och har fått bo skyddat i Sverige. Nu ska inte bara hon utvisas tillbaka till Kroatien, där hon aldrig har varit, utan också ska hennes pappa som hotat och misshandlat henne förvisas tillbaka till samma ställe, samtidigt var det tänkt.

Är det så här vi i Sverige vill behandla människor? Är det så här vi i Sverige tänker praktisera barnkonventionens intentioner? Är det så här vi i Sverige visar att vi har stort människovärde och att vi är så himla humana? Då är det ett Sverige jag har svårt att förlika mig med. För guds skull, hon är född i Sverige - låt henne stanna! Hon är ju svensk, eller åtminstonde mer svensk än kroatisk... För guds skull, hon misshandlas av sin egen pappa - låt henne stanna! Hon ska inte behöva fortsätta misshandlas i Kroatien... För guds skull, hon har ju snart gått färdigt både en grundutbildning och en gymnasieutbildning i Sverige - låt henne stanna!

Samtidigt som vi utvisar Lollo och andra personer med fast arbete och som betalar skatt i vårt land och som stannat här i flera decennier så pratar vi om demografiska problem med vår arbetsmarknad och ekonomi som gör att vi ropar efter fler arbetskraftsinvandrare. Det luktar både dubbelmoral och visar Sverige som ett inkonsekvent och inhumant land. Denna sida av Sverige har jag mycket svårt att förlika mig med...

Till Migrationsverket säger jag; besinna er och låt förnuftet styra i hur ni tolkar era lagar och regler och låt inte verkligheten springa ifrån er!

söndag 18 januari 2009

Israel - Hamas

Många är de militära konflikter som ägt rum mellan Palestinier och Israeler. Palestinska självmordsbombare på Israels gator och torg resulterade i stängda gränser och den berömda muren. Israel vill skydda sina medborgare mot palestinska och muslimska fundamentalister och terrorister, inget konstigt med det egentligen för tänk om Norge ständigt sprängt självmordsbomber i Göteborg och skickat raketer mot byar i Dalarna och Jämtland...

Israel drog till och med tillbaka sina "nybyggare" på palestinsk mark i hopp om ett slut på självmordsbomber och raketbeskjutning, men Palestina fortsatte ändå trots att Israel levt upp till deras då största krav. Den senaste freden bröts av Hamas upprepade gånger och Israel ansåg tydligen att det var dags att statuera ett exempel, att visa vad skåpet ska stå när de till sist tröttnade och anföll det område Hamas orättfärdigt styr över och därifrån raketerna kom. Det är det resultatet vi nu ser. Hamas har ständigt provocerat Israel med raketbeskjutning och självmordsbombare. Det är inte konstigt när man läser ett av de mål Hamas har med att upprätthålla en militär konflikt med Israel, nämligen att utradera Israel som stat och dess judiska befolkning. Detta ska de göra med våld, eftersom det ger den befrielse i döden som dessa terrorister verkar eftersträva.

Om jag inte minns fel så var det Hamas som vann det palestinska valet. Inte att förglömma är att Hamas är terrorister, att de är terrorstämplade. Detta gör det till en märklig situation där Hamas på Västbanken verkar vara mer diplomatiskt lagda än Hamas i Gaza där man är mer militaristiskt lagd. Inte ens den Hamasstyrda regeringen kan hålla ihop utan splittras upp i olika fragment med olika mål. Hur ska Palestina egentligen klara av en sådan här situation?

Gaza är mycket tätbefolkat och det är till synes oundvikligt att civila mål ska råka illa ut vid militära aktioner. Man kan fråga sig varför Hamas valt de tätbefolkade delarna av Gazaremsan till krigsskådeplatser? Att använda civila som militära sköldar är en uppfattning som ligger väldigt nära till hands, även om det är svårt att bevisa att så är. En anna fråga som ständigt dyker upp hos mig är varför man i tv-inslag och på bilder i tidningar och på Internet ser barn och ungdomar ute på gatorna mitt under pågående militära aktion? Jag läste härom dagen om en flicka som råkade illa ut när hon gick ut på ett shoppingärende åt sin mamma mitt under brinnande Israeliska bombanfallet. Jag kan inte låta bli att undra varför detta flickebarn var ute och gjorde ärenden åt sin mamma just då? Det är ofattbart och kan inte begripas... Varför släpper föräldrarna ut sina barn vid dessa tillfällen? I andra bilder tidigare år har man sett unga tonåringar vara ute och skjuta på och kasta sten på Israeliska beväpnade soldater. Varför låter man som förälder barn och ungdomar göra detta? Enligt mitt tycke är det helt obegripligt... Det går inte komma ifrån frågan om varför det verkar som att Hamas gör civila platser och byggnader till militära mål genom att använda dem till att postera ut militära baser och militär utrustning, mitt bland civila. Varför gör man detta, om det nu stämmer?

Många säger att kriget resulterat i att Hamas har stärkt sina aktier både i Palestina, men också i hela arabvärlden. Jag tror precis tvärtom. Man måste ställa sig frågande till varför palestinierna på Västbanken är så tysta i konflikten, varför palestinierna och myndigheten i Libanon varit så inaktiva och varför deras tidigare allierade i Jordanien, Syrien och Iran varit så tysta och passiva under hela konflikten. Man måste också fråga sig varför resten av arabvärlden verkar ha tröttnat på och vänt Hamas ryggen. Enligt min mening kan detta bara betyda en sak, att man är trötta på Hamas och deras ruskigt militaristiska fundamentalism som sårar inte bara terrorstämplade Hamas utan hela arabvärlden. Man vill med andra ord inte ha med Hamas att göra längre.

Till sist måste jag tillstå att palestinska barn, och vuxna lider och dör i onödan i Gaza. Men jag anser att detta är ingen annans fel än Hamas eget. Med ett annat agerande som borde varit mer diplomatiskt hade förmodligen ingen palestinier dött alls...

torsdag 15 januari 2009

Gräv ned ledningen Eon!

Läste i tidningen att Eon vill ha tillstånd för sin kraftledning över Drag/Revsudden i 40 år till. Kraftledningen går idag ovan land och utgör ett hinder för fortsatt samhällsbyggnadsutveckling i området, vilket är mycket olyckligt. Vi hade ett ärende uppe på samhällsbyggnadsnämnden i Kalmar som handlade om ett bygglov som inte kunde utnyttjas på grund av att kraftledningen gick över några tomter på Drag/Revsudden, utan fick då ändra på dessa bygglov för att möjliggöra deras önskemål om byggnation. Naturligtvis fixade vi det, men det är besvärande för utvecklingen av området att kraftledningen inte grävs ned. En nedgrävning eller, ännu bättre, en dragning i vattnet förbi udden vore inte bara bra för samhällsbyggnadsutvecklingen utan också för en säkrare elleverans till ölänningarna, som är helt beroende av denna kraftledning för att överhuvudtaget kunna få el till ön. Samtliga allianspartier skrev därför en protokollsanteckning till beslutet för att även i detta forum uppmärksamma Eon på problemet. Så här lyder protokollsanteckningen: ”För framtida eventuell fortsatt exploatering av Drag/Revsudden är det av stor vikt att vattendragning av kraftkablar i området sker. För att kunna utnyttja de, i dagsläget, berörda tomternas byggrätter maximalt bör kraftledningen flyttas och dras under vatten förbi Drag/Revsudden. Vi ser därför att Eon i förlängningen överväger att göra detta.”

Näsan i blöt din pöt

Nu har tidningen Östra Smålands ledarredaktion gjort det igen... I deras nya giv "Uppnosat" försöker en uppsättning äldre herrar att vara skämtsamma, men allt som oftast blir det bara påhopp på lokala politiker för att sätta deras person i dålig dager. Nu försöker dom skämta om ett skämt som jag uttalade på ett politiskt nämndsammanträde gentemot min allianskollega från kd. Skämtet var då uppskattat och utlöste en skrattsalva som också lättade upp stämningen efter en debatt med motsättningar. Med att ordagrannt återge detta skämt taget ur sitt sammanhang försöker nu Östra Småland sätta min person i dålig dager. Det är bara patetiskt och fult att göra allvar av ett skämt på det här sättet. Det är svårt att se denna sossetidnings skämtsamheter som vare sig skämtsamt eller särskilt nyktert, bara plumpt! Än mer plumpt av den person i nämnden (förmodligen en obstinat och gråtrist sosse) som har läckt citatgivna situationer från en diskussion om ett myndighetsärende till tidningarna. Även om det denna gång handlade om ett skämtsamt uttalande så undrar man vad som mer citatåterges från våra diskussioner i myndighetsärenden. Det kan vara mer allvarligt än man egentligen kan ana...

tisdag 13 januari 2009

Det finns så många bra leksaker för de minsta nu för tiden. Framför mig sitter Sixten, snart 7 månader och trycker på en nalle Puh-sak som talar, blinkar och sjunger. Den sjunger hela alfabetet och räknar till 10. Så himla pedagogisk, men en av de mest uppskattade leksakerna i leksakslådan. Minst lika uppskattad är en nalle med ungefär samma funktioner. Var fanns dessa enormt roliga leksaker när man själv var liten?
Nu är man pappaledig och matar just nu Sixten, snart 7 månader lite gröt. Det här med pappledighet är verkligen underskattat. Det känns som om man fått tid att landa på jorden, pladask mitt i verkligheten på ett sätt som jag tror är enormt nyttigt för sin egen skull. Man uppdaterar sina perspektiv på familjen och livet och politiken. Man börjar liksom reflektera över saker och ting på ett annat sätt och börjar att upptäcka nya saker med sig själv och sin omgivning. Jag har nog enbart positiva saker att säga om att vara pappaledig. Fler, om inte alla, pappor borde stanna hemma med barnen, åtminstonde några månader eller ett halvår. Själv är jag nu pappaledig sedan årsskiftet fram till den 12 juni och det är en tid jag kommer att ta vara på, på många sätt.